30 Μαραθώνιοι – 30 Μήνες – 30km/h όρια ταχύτητας – Απολογισμός ενός εκπληκτικού ταξιδιού

Βασικά στατιστικά στοιχεία

  1. Ολοκλήρωση όλων των Μαραθωνίων σε λιγότερο από 4 ώρες

Ολοκλήρωσα με επιτυχία και τους 30 Μαραθωνίους σε 30 μήνες σε λιγότερο από 4 ώρες (από 3:31 έως 3:59). Το 3:55 ήταν σίγουρα ο χρόνος που προτιμούσα 😊.

  1. Ένας μαραθώνιος κάθε 2-3 εβδομάδες

Καθώς οι κοντινοί Μαραθώνιοι δεν είναι διαθέσιμοι το χειμώνα και το καλοκαίρι, έτρεξα 5 Μαραθωνίους 2 εβδομάδες μετά τον προηγούμενο και 12 Μαραθωνίους 3 εβδομάδες μετά τον προηγούμενο 😮 (συχνά 6 Μαραθωνίους σε 3 μήνες), απαιτώντας ειδική βελτιστοποίηση της αποκατάστασης, της κορύφωσης και της ξεκούρασης πριν τον αγώνα.

  1. 68 Μαραθώνιοι συνολικά

Ο πρόσφατος Μαραθώνιος ήταν ο 23ος μου στην πόλη μου την Αθήνα, και ο 68ος Μαραθώνιος μου συνολικά 😮.

  1. Έτρεξα δύο φορές γύρω από τη γη

Ξεκίνησα να τρέχω μεγάλες αποστάσεις λίγο πριν τα 16 μου χρόνια και από τότε κρατάω ένα αρχείο excel στο οποίο καταγράφω τα χιλιόμετρα μου κάθε μέρα 😮 και περιμένω να φτάσω τα 80.000 χιλιόμετρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή δύο φορές την περίμετρο της γης 😊.

Καταπληκτικές προκλήσεις

  1. Πιο εύκολο από το αναμενόμενο

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μου έκπληξή. Η ολοκλήρωση των 30 Μαραθωνίων, ήταν πολύ πιο εύκολη από ό,τι αρχικά πίστευα, καθώς το σώμα μου έκανε εκπληκτικές προσαρμογές μετά από κάθε Μαραθώνιο καθ’ όλη τη διάρκεια των 30 μηνών. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη προπόνηση για έναν Μαραθώνιο είναι να τρέχεις Μαραθωνίους 😊.

Η απέραντη χαρά σε κάθε χιλιόμετρο, ανάμεσα σε χαρούμενους δρομείς, ενθουσιώδεις οπαδούς και μοναδικές στιγμές έκστασης και ενθουσιασμού σε κάθε εκκίνηση, κάθε τερματισμό και κάθε όμορφο μέρος έκαναν την πρόκληση πολύ πιο εύκολη.

  1. Επιμονή και προσαρμογή

Η συστηματικότητα στον προγραμματισμό της προπόνησης και των αγώνων και η ευέλικτη προσαρμογή ανάλογα με τα προβλήματα ήταν τα κλειδιά της επιτυχίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η προετοιμασία, η οργάνωση και η συμμετοχή σε κάθε Μαραθώνιο σε μόλις λίγες εβδομάδες ταυτόχρονα με ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα εργασίας και ταξιδιών, γεμάτο περιορισμούς, εκπλήξεις και περιορισμένο χρόνο. Κάθε λεπτό αυτών των 30 μηνών ήταν ένας υπέροχος αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο.

  1. Οι απαιτητικοί Μαραθώνιοι

Βέβαια, σε μερικές κρίσιμες στιγμές ζύγισα ιδιαίτερα τις δυνάμεις μου για να μην εγκαταλείψω.

Τρέχοντας με πολύ μεγάλο πόνο μετά από ένα κάταγμα στο μετατάρσιο στο 5ο χλμ. του 5ου Μαραθωνίου στην Αθήνα και επαναλαμβάνοντας αυτόν τον πολύ μεγάλο πόνο 3 εβδομάδες μετά στη Βαλένθια για να μην χάσω τη σειρά των Μαραθωνίων.

Αλλά επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω την έντονη 2ωρη χιονοθύελλα στη Ζυρίχη, το τρέξιμο με πυρετό στις Βρυξέλλες και τον έντονο πόνο στη μέση στη Ρώμη και στο Ζαγόρι.

Με σύστημα και θετική σκέψη, κατάφερα να τερματίζω πάντα με χαρά και μάλιστα πετυχαίνοντας τον αγωνιστικό μου στόχο να τερματίζω κάτω από 4 ώρες 😊, βγαίνοντας ακόμα πιο δυνατός μετά από αυτές τις προκλήσεις.

  1. Οι επικοί μαραθώνιοι

Κάθε εκκίνηση και κάθε τερματισμός ήταν ξεχωριστές στιγμές, γεμάτες δυνατά συναισθήματα, που γίνονταν όλο και πιο έντονα όσο πλησίαζα στον στόχο των 30 Μαραθωνίων.

Σίγουρα, η πιο επική και συγκλονιστική στιγμή ήταν το τελευταίο χιλιόμετρο στον τερματισμό του 30ου Μαραθωνίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, μαζί με τους καλύτερους συναθλητές και μπροστά σε όλους τους φίλους και υποστηρικτές αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Και φυσικά, ο επικός Μαραθώνιος για όλους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, μια καταπληκτική εμπειρία ζωής να τρέχεις κατά μήκος της διαδρομής του Ολυμπιακού Μαραθωνίου του Παρισιού, την ίδια μέρα που έτρεξαν οι Ολυμπιονίκες.

Και όπως μπορείτε να φανταστείτε βίωσα τόσες ενδορφίνες κατά τη διάρκεια και των 30 αυτών Μαραθωνίων που ευχαρίστως θα τους επαναλάμβανα 😊.

Τα 10 βασικά μου μαθήματα

  1. Αγώνας ενάντια στον χρόνο

Ο αγώνας ενάντια στον χρόνο μέσα σε έναν Μαραθώνιο κρατάει το μυαλό συγκεντρωμένο και βοηθάει καθ’ όλη τη διάρκεια, ειδικά μετά το 30ο χιλιόμετρο, όταν ξεκινάει ο αγώνας.

Ωστόσο, ο υπέρτατος αγώνας ενάντια στον χρόνο είναι να βρεις τον τρόπο να συνεχίσεις να τρέχεις και να αποδίδεις ενάντια στα χρόνια που συσσωρεύονται 😊.

  1. Ο σταθερός ρυθμός κερδίζει τον αγώνα

Ο σταθερός ρυθμός εγγυάται τη βέλτιστη απόδοση στον Μαραθώνιο αλλά και στην προπόνηση. Ακόμα και αν χρειαστεί να πάμε πιο γρήγορα ή πιο αργά, η προσαρμογή του ρυθμού πρέπει να είναι πάντα προοδευτική ακούγοντας το σώμα μας.

  1. Προσαρμογή των προσδοκιών

Δοκιμάζοντας τα όριά μας στην προπόνηση και στους αγώνες, μπορούμε να προσδιορίσουμε τις δυνατότητές μας και να θέσουμε εφικτούς στόχους και προσδοκίες. Στη συνέχεια, ανάλογα πως αισθανόμαστε την ημέρα του αγώνα, προσαρμόζουμε τις προσδοκίες μας για να πάμε είτε κάπως πιο γρήγορα είτε πιο αργά.

  1. Γρήγορα, εύκολα, μακρινά και διασκεδαστικά τρεξίματα

Τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, τέσσερα διαφορετικά τρεξίματα: Ένα γρήγορο, ένα εύκολο, ένα μεγάλο και ένα διασκεδαστικό (προαιρετικά).

Την Τρίτη για διαλειμματική ή ρυθμού προπόνηση, την Πέμπτη εύκολο χαλαρό τρέξιμο, το Σάββατο με τον ίδιο εύκολο ρυθμό στο μεγάλο τρέξιμο μέχρι το 50% των χιλιομέτρων της εβδομάδας και την Κυριακή κάποιο διασκεδαστικό τρέξιμο που ακολουθείται από κολύμπι ή brunch.

  1. 52 εβδομάδες

Το μεγαλύτερο μυστικό για βέλτιστη απόδοση είναι να τρέχουμε κάθε εβδομάδα για 52 εβδομάδες. Τουλάχιστον 30 χλμ/εβδομάδα και κατά μέσο όρο περίπου 50 χλμ/εβδομάδα. Φυσικά, προσαρμόζοντας τον όγκο και την ένταση πριν και μετά τους αγώνες.

  1. Σωστό μίγμα κούρασης και ξεκούρασης

Η ξεκούραση είναι υπερ-ωφέλιμη, ειδικά μετά από εντατική προσπάθεια. Οι ισορροπημένοι κύκλοι κούρασης και ξεκούρασης, μέσα σε ένα τρέξιμο, μέσα σε μια εβδομάδα, μέσα σε ένα μήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικά μέσα στον αγώνα, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά τόσο για τη βέλτιστη απόδοση όσο και για την αποφυγή τραυματισμών. Επιπλέον συμβουλή: στο 31ο χιλιόμετρο, επιβραδύνουμε για 1-2 χιλιόμετρα, για να ενισχύσουμε στη συνέχεια θεαματικά την απόδοσή μας μέχρι τον τερματισμό.

  1. Σοφή διατροφή

Τα υγιεινά γεύματα σωστά κατανεμημένα μέσα στην ημέρα με φθίνουσα σειρά ποσότητας είναι ο μυστικός σύμμαχος της απόδοσής μας. Οι ελαφρύτεροι και υγιέστεροι δρομείς αποδίδουν και απολαμβάνουν καλύτερα τον αγώνα, είναι απλή φυσική.

  1. Σεβασμός σε κάθε χιλιόμετρο

Ο σεβασμός σε κάθε χιλιόμετρο προπόνησης και αγώνα μας κάνει έτοιμους τόσο για να αντιμετωπίσουμε εκπλήξεις και δυσκολίες όσο και για να απολαύσουμε τη μεγάλη χαρά του τρεξίματος. Υπάρχει μαγεία πίσω από κάθε χιλιόμετρο, αρκεί να την ανακαλύψουμε.

  1. Τρέχουμε με παρέα

Το τρέξιμο με παρέα κάνει την προπόνηση πολύ πιο εύκολη, πολύ πιο διασκεδαστική και πολύ πιο διδακτική. Επιπλέον, όταν δίνουμε ραντεβού για τρέξιμο δεν μπορούμε πια να το ακυρώσουμε, ειδικά τις όχι και τόσο σπάνιες ημέρες τρεξίματος που δεν έχουμε διάθεση 😊. Η ζωή είναι μικρή και φροντίζουμε να απολαμβάνουμε κάθε χιλιόμετρο προπόνησης και αγώνα.

  1. Ο Μαραθώνιος είναι η διαδρομή και όχι ο προορισμός

Η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο μεταμορφώνει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή μας και μας οδηγεί συνεχώς πιο κοντά στην ευτυχία. Το τρέξιμο είναι το καλύτερο φάρμακο για όλα. Το τρέξιμο είναι ευδαιμονία.

Μια εκστρατεία με παγκόσμιο αντίκτυπο

  1. Τα όρια ταχύτητας 30km/h ως καταλύτης για ασφαλέστερη κινητικότητα

Τα όρια ταχύτητας 30 χλμ/ώρα σε όλη την πόλη είναι το μοναδικό μέτρο οδικής ασφάλειας που περιμέναμε τόσο καιρό, με τόσο σημαντικές ωφέλειες σε τόσο χαμηλό κόστος. Είναι πολύ περισσότερο από έναν νέο κανόνα κυκλοφορίας – είναι ο καταλύτης για μια νέα κουλτούρα οδικής ασφάλειας. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμβάλλω στην ευαισθητοποίηση τόσο της κοινωνίας όσο και των Αρχών προς την κατεύθυνση της ασφαλέστερης κυκλοφορίας στην πόλη για όλους.

  1. Εκστρατεία με παγκόσμιο αντίκτυπο

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος της εκστρατείας μας είναι εντυπωσιακός με πάνω από 400.000 προβολές και 100.000 επισκέπτες ετησίως στους δικτυακούς τόπους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εκστρατείας. Δεκάδες συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και δεκάδες άρθρα σε εφημερίδες και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, με την υποστήριξη όλων των μεγάλων Διεθνών Οργανισμών οδικής ασφάλειας και κινητικότητας.

Η παρακολούθηση της στροφής προς χαμηλότερες ταχύτητες στις πόλεις από ένα ολοένα διευρυνόμενο κοινό στην Ευρώπη και παγκοσμίως μας δίνει δύναμη να επιμείνουμε.

  1. Η πρώτη ανασκόπηση των πλεονεκτημάτων των ορίων ταχύτητας 30km/h

Δημοσιεύσαμε τις δύο πρώτες επιστημονικές επισκοπήσεις των πλεονεκτημάτων των ορίων ταχύτητας 30 km/h στις Ευρωπαϊκές πόλεις (αποτελέσματα εφαρμογής και μελέτες προσομοίωσης). Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από 40 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων το Παρίσι, το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες και το Ελσίνκι) κατέδειξαν ότι τα όρια ταχύτητας 30 km/h οδήγησαν σε σημαντική μείωση: 37% των θανάτων από οδικά ατυχήματα, 18% στις εκπομπές ρύπων, 2,5dB στην ηχορύπανση και 7% στην κατανάλωση καυσίμων (κατά μέσο όρο). Τόσο μεγάλος κοινωνικός αντίκτυπος για μια τόσο μικρή αλλαγή στις συνήθειες μας.

  1. Όρια ταχύτητας 30 χλμ/ώρα στην Ελλάδα

Ας ελπίσουμε ότι και η ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες πολιτικοί θα τολμήσουν και θα υιοθετήσουν τα όρια ταχύτητας 30km/h σε όλες τις πόλεις (με εξαίρεση κάποιους βασικούς άξονες). Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση: να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη.

Ιδιαίτερα ευγνώμων για την ευρεία και θερμή υποστήριξη

  1. Όλοι οι άνθρωποι γύρω μου

Ήμουν πολύ τυχερός που είχα μεγάλη υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πολύ σύνθετης προσπάθειας από τη σύζυγό μου Βάλη και τα παιδιά μου, που ήταν πάντα εκεί πριν, μετά και αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των Μαραθωνίων.

Οι μοναδικοί φίλοι και συναθλητές των Σαββατοκύριακων, του καλοκαιριού και των τρεξιμάτων τη μέρα και τη νύχτα, έκαναν αυτό το ταξίδι μια μεγάλη χαρά και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Και ήμουν τόσο τυχερός που είχα πλήρη επιστημονική υποστήριξη από τον καλύτερο Προπονητή Νίκο Πολιά και την ομάδα του, τον Φυσικοθεραπευτή μας Κώστα Κουλίδη και τον Ορθοπεδικό Χειρουργό Γιάννη Τριανταφυλλόπουλο.

  1. Η δυνατή ομάδα NRSO

Η εκστρατεία αυτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεχή υποστήριξη όλων των σπουδαίων συναδέλφων του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ, του Κέντρου Ερευνητικής Αριστείας μας για την Οδική Ασφάλεια με παγκόσμια αναγνώριση, που επιμένουν σε επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις για ασφαλέστερες μετακινήσεις παντού.

Και φυσικά, η επίσημη υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ήταν μεγάλη τιμή και πρόσθετη ευθύνη για υψηλές επιδόσεις τόσο στην επιστήμη όσο και στους Μαραθωνίους.

  1. Οι βασικοί διεθνείς οργανισμοί

Ήταν τιμή μου να υποστηριχθώ και χαρά μου να ενώσω τις δυνάμεις μου με όλους τους βασικούς Διεθνείς Οργανισμούς οδικής ασφάλειας και κινητικότητας που πιστεύουν στη σημασία των ορίων ταχύτητας 30km/h ως βασική πολιτική για υγιείς και βιώσιμες πόλεις: ETSC, POLIS, ECTRI, UITP, FERSI, FEHRL, ERF, IRF, ECF, WALK21.

  1. Η παγκόσμια κοινότητα για την οδική ασφάλεια

Αλλά το πιο σημαντικό, η συνεχής και θερμή υποστήριξη της Παγκόσμιας Κοινότητας Οδικής Ασφάλειας μου έδινε τη δύναμη να συνεχίσω να τρέχω και να συνεχίσω να προωθώ τον μεγάλο μας σκοπό για χαμηλότερες και ασφαλέστερες ταχύτητες σε όλες τις πόλεις παγκοσμίως. Και είμαι τόσο ευγνώμων.

Και το όμορφο ταξίδι συνεχίζεται …

Η ευδαιμονία είναι το υπέρτατο συναίσθημα αυτής της εκπληκτικής πρόκλησης, για το ότι μπορώ στην ηλικία μου να τρέχω καλά και να τερματίζω έναν Μαραθώνιο κάθε δύο – τρεις εβδομάδες και η μοναδική ικανοποίηση να βλέπω την παγκόσμια κοινότητα να ξεσηκώνεται για ασφαλέστερη, πιο αργή και πιο ήρεμη οδηγική συμπεριφορά.

Σε αυτόν τον Μαραθώνιο των Μαραθωνίων έμαθα να είμαι πάντα σε φόρμα και έτοιμος για τον επόμενο αγώνα, οπότε, θα συνεχίσω να τρέχω Μαραθωνίους και θα επιμείνω στην προώθηση της ασφαλέστερης κινητικότητας παντού και για όλους. Και το όμορφο ταξίδι συνεχίζεται …

 

Δικτυακός τόπος εκστρατείας: georgeruns30x30.com

Βίντεο-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Infographic κοινωνικού αντίκτυπου

Εμπειρίες Μαραθωνίων

Φωτογραφίες Μαραθωνίων

 

2025-01-13T15:52:33+00:00 November 20th, 2024|Categories: Uncategorized|

Leave A Comment